Det lykkelige livet på sosiale medier

Det lykkelige livet på sosiale medier

Et liv består av oppturer og nedturer, men det er stort sett oppturene vi velger å dele på sosiale medier. Når man logger seg på facebook får man ofte følelsen av at alle andre har et perfekt og lykkelig liv. Mitt liv ser nok ganske fint ut på sosiale medier det også. En dag hvor jeg store deler av dagen ligger i senga utmattet og smerter i kroppen, er det de 20 minuttene jeg er ute i sola jeg velger å dele på instagram. Jeg finner vel også et filter som får bildet til å se litt ekstra fint ut. Vi legger på filter for å fremstille livene våre som perfekte.

Da er det påske igjen, og facebook og instagram fylles opp med bilder av folk som nyter det gode liv. Palmesøndag satt jeg hjemme alene i sofaen. Ute skinte sola. Jeg hadde vært ute en liten tur tidligere på dagen. På instagram var det masse bilder av folk som koste seg sammen med venner og familie i sola på påskefjellet. Jeg hadde det egentlig veldig fint der jeg satt, men etter at jeg hadde scrollet meg nedover instagram merket jeg at psyken min endret seg. Plutselig følte jeg meg litt ensom, og fikk litt dårlig samvittighet for at jeg bare satt inne når det var så fint vær ute. Hadde jeg villet være sosial den dagen, så hadde jeg hatt muligheten til det. Jeg har også selv valgt å bli hjemme fra hytta. Jeg tok på meg joggeskoa og gikk en 10 min lang tur rundt Ola Narr. Der tok jeg et fint bilde (som jeg selvfølgelig måtte dele på snapchat). Etter den lille turen hadde jeg det bra igjen, og koste meg i sofaen alene resten av kvelden. Men jeg fikk en liten tankevekker på hvordan min psyke ble påvirket av andres lykke på instagram. Og begynte å tenke på hva jeg selv pleier å legge ut, hvordan jeg fremstiller mitt liv, og hvordan det kan påvirke andre. Hvordan er det for de som ufrivillig sitter alene hjemme i påsken?

Jeg deler nok mer av utfordringer i hverdagen med venner og familie på snapchat enn det jeg gjør på den åpne instagram-kontoen min. Men det er vel ikke alt man skal dele med alle. Da jeg fikk en B på eksamen ble det delt på sosiale medier, men da jeg fikk en D holdt jeg det for meg selv. Vi deler våre suksesser. På facebook kan vi se bilder av nyforelskede par, familielykke, ferielykke, aktive mennesker, ryddig hjem, nystekte brød og sosiale sammenkomster. Samlivsbrudd, familiekonflikter, arbeidsledighet og oppvasken som har stått på kjøkkenbenken i flere dager deler folk sjelden på facebook, og det er kanskje ikke noe man bør dele heller. Men hva skjer når vi bare deler det positive som skjer i livene våre? Dødsfall kan folk ofte dele på facebook, men det er kanskje fordi døden er en så naturlig del av livet? Og det at noen som står oss nær dør sier ingenting om hvorvidt vi lykkes med livet.

Hvordan er det for generasjonen som vokser opp med sosiale medier? Er vi med på å lage et urealistisk bilde for de unge på hvordan livet er? Unge kan fort få dårlig selvtillit når de ikke føler seg like vellykket som andre, eller ikke får like mange likes som andre.

Det er viktig å tenke over at folk kan ha det vanskelig selv om de smiler på et bilde på sosiale medier. Jeg vil anbefale dere å se filmen «what´s on your mind?» som ligger på You Tube.

 

 

2 Replies to “Det lykkelige livet på sosiale medier”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *