«Luksuskaffe» med god samvittighet

«Luksuskaffe» med god samvittighet

Jeg er glad i kaffe, og spesielt glad i å gå på kafe å bestille meg en Caffe latte. Etter at jeg ble student har jeg følt på at jeg ikke burde bruke mindre penger på kafebesøk. Jeg ble så glad da stiftelsen Erlik åpnet kaffebar. Jeg har ofte fått dårlig samvittighet for at jeg bare har gått forbi =Oslo-selgere på gata. Jeg har aldri vært noe lesehest, og hvis jeg kjøpte et blad ble det sjeldent lest. Nå kan jeg kjøpe meg en kopp islatte i varmen med god samvittighet. 

Bak disken på =Kaffe jobber mennesker fra gatemiljøet i Oslo. Mennesker som nok har levd et tøffere liv enn folk flest og som har falt utenfor arbeidslivet. Jeg blir glad av å kjøpe kaffe på =Kaffe. Det er så fin atmosfære der, god service, og kaffen er også veldig bra. Blir glad når jeg møter hyggelig folk, glad for at jeg får god kaffe, og glad for at jeg er med på å støtte en stiftelse som gir vanskeligstilte i samfunnet en ny sjanse og mulighet til å jobbe.

Det er ikke krav om at de må være helt rusfri, men de kan ikke komme ruset på jobb. Det å bli rusfri kan være en lang prosess. Endringsprosesser tar tid, og det må ofte flere forsøk til for at de skal bli helt rusfri. Årsakene til at folk blir rusavhengige er mange. Det er vel ingen som tror de kommer til å bli avhengig. Det er vel ingen barn som sier: «Når jeg blir stor skal jeg bli rusmisbruker og bo på gata». Mange tester rusmidler fordi de er nysgjerrige, eller føler seg presset. Rusen blir for mange en medisin. For noen kan rusmiljøet være et miljø hvor de føler seg velkommen og inkludert. Mange som er rusavhengige har hatt en dårlig oppvekst eller sliter med psykiske lidelser. De har blitt marginalisert i samfunnet. Det å få jobb uten arbeidserfaring er ikke lett. Bare det å få jobb uten høyere utdanning er ikke så lett lenger. Hvordan skal de som da har store hull i CVén få seg jobb? Ved =Kaffe får de arbeidstrening, være en del av et felleskap, føle på mestring, og kanskje få den motivasjonen og støtten de trenger for å bli helt rusfri. Samfunnet har et ansvar for å få flere inkludert i arbeidslivet.

Jeg håper det kommer flere filialer etterhvert slik at flere får mulighet til å jobbe, og jeg får mulighet til å kjøpe kaffe flere steder i byen. Du finner =Kaffe i Akersgata 32 i Oslo sentrum. Løp og kjøp kaffe. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *