Møte mennesker i motgang

Møte mennesker i motgang

Livet består av oppturer og nedturer, og alle mennesker møter motgang og større eller mindre kriser i løpet av livet. Det kan være dødsfall, samlivsbrudd, ulykker, mistet jobben, sykdom osv. Dette innlegget er inspirert av en episode av podcasten «Snakk om» hvor de snakke om det å bli sett på som sterk.  Når mennesker rundt oss møter motgang sier vi ofte at «du som er så sterk kommer deg gjennom dette». Ord som blir sagt i god mening, men jeg lurer på om det er ord som kan virke mot sin hensikt. Hjelper det å få høre at man er så sterk når man selv opplever seg som svak og sårbar. Det er en forventning fra andre om at du skal komme deg gjennom en krise uten å knekke sammen, en forventing du må leve opp til. En forventning som kan være veldig vanskelig å leve opp til. 

Vi mennesker er laget til å komme oss gjennom mye dritt. Men noen er litt mer sårbare, og andre er litt mer robuste. Det er ofte vanskelig å vite hva man skal si når folk rundt oss opplever motgang og kriser i livet. Vi prøver vel da å komme med noen oppmuntrende ord som»tiden leger alle sår», «du må ikke la dette knekke deg», «når jeg har klart det, så klarer du det», men hjelper det egentlig? 

Det er ingen enkel oppskrift på hvordan vi skal møte folk i motgang. Folk er forskjellig, og har forskjellig behov. Noen har kanskje behov for å bare være alene. Men det kan være fint å spørre om hva den andre trenger av deg. Ofte sier folk: «Si i fra hvis du trenger å prate om det?» Men jeg tenker at det for noen kan være vanskelig å ta initiativ selv hvis de trenger å prate. Kanskje bedre å spørre: «Passer det at jeg kommer innom en dag?» Ta med deg middag, og bare vær tilstedet. Det er ofte ikke så mye man kan si, men det er viktig at man anerkjenner at krisen den andre står i er dritt. Ved for eksempel å si at «dette er jævlig» kan den andre få en bekreftelse på at han/hun blir sett, hørt og tatt på alvor. Du kan også være ærlig å si: «Nå vet jeg ikke hva jeg skal si». Du skal også være forsiktig med å si: «Jeg vet hvordan du har det.» Selv om du kanskje har opplevd en lik hendelse i ditt liv, så vet du ikke helt hvordan det er for den andre personen. Folk reagerer forskjellig. Mange tenker at det kanskje er i starten av en sorg som er tyngst, men for noen kommer den tyngste perioden senere. Når folk rundt deg tror du har kommet deg videre, og har sluttet å snakke om det. Da kan det også være tungt å få høre: «Så sterk du er som har kommet deg gjennom dette.» Det beste vi kan gjøre for mennesker vi bryr oss om, er å vise kjærlighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *