Har du hørt om endometriose og adenomyose?

Har du hørt om endometriose og adenomyose?

Kvinnesykdommer har lav status. Snakkes lite om, og interesse for å forske er lav. Rundt 10% av kvinner har sykdommen endometriose, men veldig få har hørt om den. Rundt 20% av kvinner har adenomyose, som jeg tror enda færre har hørt om. Jeg har nå fått bekreftet at jeg har Adenomyose. Flere jenter med ME har både endometriose og Adenomyose. Jeg tror jeg fikk Adenomyose før jeg fikk ME.

Endometriose er en tilstand der vev av samme type som slimhinnen i livmoren vokser utenfor livmoren. Adenomyose er når vevet befinner seg i livmorens muskellag. Endometriose kan bli funnet på innsiden av eggleder eller på eggstokker, bukhinne, tarmer eller urinblæren. I sjeldne tilfeller er det lokalisert på steder langt unna livmoren som for eksempel i lunger.

Symptomer på endometriose er:

 • smerter før og under menstrusjonen (noen få har smerter gjennom hele syklusen)
 • Smerter ved eggløsning
 • Smerter ved samleie
 • Infertilitet
 • Smerter ved avføring og/eller vannlating
 • Forstoppelse og/eller diarè
 • Tretthet, utmattelse, lavt energinivå
 • Kvalme
 • Kraftig og/eller uregelmessige blødninger
 • Smerter i korsryggen
 • Lav feber

Symptomer på adenomyose er:

 • Sterke smerter under menstruasjonen
 • kraftige blødninger
 • Smerter ved samleie
 • irriterte urinveier
 • Infertilitet
 • Komplikasjoner under fødsel og svangerskap

Som dere forstår er dette sykdommer som kan gi mye plager. Det er også flere som har lite symptomer. Det er mange som ikke oppdager sykdommene før de utredes for ufrivillig barnløshet.

Utmattelse er vanlig ved endometriose og adenomyose. Det var jo mistanke om at jeg kunne ha endometriose eller Adenomyose da jeg ble utredet for ME. Men legen som utredet meg for ME på ullelvål sa at endometriose og adenomyose ikke utelukker ME, siden de sykdommene ikke kan forklare alle mine symptomer.

Diagnostisering
Det er ikke lett å diagnostisere adenomyose og endometriose. Mange får høre at det er normalt at noen har sterke menstrusjonssmerter. Jeg har vel ikke hatt like sterke smerter som mange andre har, men jeg forsto at noe var unormalt når smertene kom gjennom hele syklusen. Adenomyose kan i noen tilfeller oppdages på innvendig ultralyd og MR. Men det kreves ofte en gynokolog med god erfaring som vet hva han/hun skal se etter. Hos meg ble adenomyose oppdaget av Langebrekke på ullevål. Som er en av de i landet som har mest kunnskap om sykdommene. Jeg hadde ingen funn på MR-undersøkelsen. For å diagnostisere Endometriose må man gjennomføre en lapraskopi (kikkhullsopprasjon). Dette gjorde jeg i går , men det var heldigvis ingen funn av endometriose. Adenomyose kan være vanskelig å se på lapraskopi. Det tar i gjenomsnitt sju år å få riktig diagnose. Jeg trengte heldigvis ikke å vente så lenge, men det krever også da at man har en lege som har kjenneskap til sykdommene. Jeg gikk først til en vikarlege som sa at jeg ikke kunne ha endometriose eller adenomyose, selv om jeg hadde symptomer på begge deler. Jeg ble etterhvert henvist til gynekolog som også sa at alt så bra ut, men smertene bare økte. Men etter at jeg var hos Langebrekke har også denne gynekologen bekreftet diagnosen. De må rett og slett vite hva de skal se etter.

Behandling
Under lapraskopi vil kirugene fjerne det de finner av endometriose. Adenomyose kan være vanskeligere å opperere bort, og den mest effektive behandlingen er å fjerne livmoren og livmorhals. Men for mange vil hormonbehandling (p-piller og hormonspiral) være en god behandling. Jeg har god utbytte av hormoner som gjør at jeg er lite plaget i dag. Jeg har tidligere fått diagnosen IBS, og mine IBS-plager ble også noe bedre etter at jeg startet på hormoner igjen. Adenomyose kan bli verre jo eldre man blir, og etter svangerskap og fødsler. Etter overgangsalderen vil plagene bli mindre og etterhvert forsvinne.

For meg er det ME-sykdommen som preger hverdagen min mest. Men jeg har jo lenge sagt at jeg føler at det ikke bare er aktivitet og anstrengelse som påvirker min utmattelse. Så jeg tror at Adenomyosen kan ha en invirkning. Det har derfor vært viktig for meg med en grundig utrednng, selv om jeg har hatt god utbytte av hormonbehandling. Jeg tenker ikke så mye på Adenomyosen, men det er fint å endelig å ha noen ojektive funn å vise til når folk setter spørsmålstegn ved min helse. Nå har jeg bevis på at det ikke bare er hodet mitt som styrer helsen min, som mange dessverre tror.

Jeg vil anbefale dere å se filmen «Blodig alvor» som ligger ute på YouTube. Og høre på Femihelse som hadde en episode om endometriose 11. februar. God morgen Norge har også hatt to innslag om Endometriose og Adenomyose.

Kilde: Endometriose.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *